Nabolagsaktivisme – et nødvendig korrektiv eller en krevende forstyrrelse? Med aksjonen «Ja til stor park i Nydalen» som eksempel.
Master thesis
Submitted version
Date
2023-10Metadata
Show full item recordCollections
- Urbanisme / Urbanism [26]
Abstract
Denne masteroppgaven undersøker nabolagsaktivisme i den fortettede byen, og spesielt aksjonen «Ja til stor park i Nydalen» som kjemper for opprettelsen av en stor park i det knutepunktfortettede område Nydalen i Oslo. Aksjonen fremhever Nydalen som et av Norges tettest befolkede områder og kjemper for en stor park på det aksjonen mener er det siste tilgjengelige arealet egnet for etablering av en stor park.
Det har de siste årene vært flere aksjoner i Oslo som har kjempet for friområder, grøntområder og park. Parkaktivistene i Nydalen har belyst utfordringer knyttet til medvirkning, fortetting og en prosjektbasert byutvikling uten gode overordnede planer. De hevder at knutepunktfortettingen har kommet på bekostning av nabolagsbyggende arealer som park og møteplasser. Som eksempel kan nabolagsaksjonen «Ja til stor park i Nydalen» være med på å belyse utfordringer som også er gjeldene andre steder.
I denne oppgaven blir nabolagsaktivisme belyst gjennom temaene medvirkning, makt og aktivisme i byutvikling. Formålet er å undersøke hvordan og hvorfor aksjonen oppstår samt hvordan de jobber for å få gjennomslag. Parkaksjonen i Nydalen startet med et innbyggerforslag og har gjennom omfattende og strategisk arbeid lyktes med å bli en aktør med innflytelse på byutviklingen i området. Den brede støtten og aksjonens engasjement for fellesskapets interesser, som etablering av en park, har gitt aksjonen legitimitet. Aksjonen har muligens også hatt en nabolagsbyggende rolle i seg selv. Samtidig viser parkaksjonen i Nydalen at aktivisme er en krevende praksis for alle involverte parter, så vel politikere, planleggere og utbyggere som aktivistene selv, men kanskje var det nødvendig i Nydalen.